arto.bg » Полезна информация » Цената на образованието

Цената на образованието

Цената на образованието

За бъдещите студенти е важно това, че започва един нов етап от техния живот. Ново място, с нови приятели. Развълнувани са също и техните родители, но за тях е по-важно да осигурят материално децата си, за да се чувстват добре и да не се лишават поне от най-необходимите неща. Информацията, която предстои да прочетете, ще бъде в голяма полза на родителите да разберат колко ще струва образованието на техните деца.

цената на образованието

Един от най-предпочитаните университети от български и чуждестранни студенти в страната е Софийският университет „Свети Климент Охридски”. Първото нещо, което прави един студент е разбира се, е да се насочи към дадена специалност, в която иска да се развива. Софийският университет предлага 100 специалности, разпределени в 16 факултета. Годишната такса за обучение в зависимост от специалността, която е избрана, варира от 340 лева до 925 лева. (Данните са за учебната 2013/2014 година). Трябва да обърнем внимание, че това са таксите за българските и чуждестранните студенти на държава членка в Европейския съюз. Ако обаче сте чуждестранен студент и идвате в България от държава, която не е членка на ЕС, тогава таксите за годишно обучение в СУ варират от 3300 до 4650 евро.

Хубавото на университетите в София е, че местата в общежитията, са достатъчни за всички студенти. Цената на общежитието на български студенти за СУ е 135 лева на месец, ако дели стая със съквартирант. Ако студентът желае да бъде в самостоятелна стая, тогава таксата е 270 лева на месец. Ако сте чуждестранен студент, тогава таксата ви е 105 евро на месец и съответно 210 евро за самостоятелна стая. При посещение на родителите и приятелите на български студенти, те плащат 18 лева на вечер, а за чуждестранните граждани цената е 18 евро на вечер.

Други разходи, които студентите не могат да пропуснат, това са разходите по градския транспорт. СУ е далече от Студентски град, където са голяма част от общежитията, и на студентите им се налага да ползват градския транспорт. За да си изкарат карта за 1 месец, трябва да заплатят 21,50 лева.

Няма как да пропуснем и нещата от първа необходимост, като храната например. Ако студентът сам купува храната си и родителите му не му изпращат всяка седмица, той трябва да отделя до 10 лева на ден, разбира се зависи от това къде се храни. Съществуват така наречените студентски столове, където може да вечеряш доста обилно за 4 лева.

Развлеченията са част от това да бъдеш студент. В града на студентите има много заведения и нощни клубове, които няма как да не посетиш и да не опиташ от насладата да си студент. Тук разходите зависят от самия студент и от това дали консумира алкохол или не, тъй като в нощните заведения алкохолът е два пъти по-скъп от този в един обикновен магазин.

Ако сложим чертата, парите, които са необходими на един студент в Студентки град София, за месец февруари например са 375 лева за български студент и около 500 лева за чуждестранен студент, като в тази цена не се включва таксата за обучение, т.е. на един студент за един месец е необходима малко повече от една минимална месечна заплата, за да може да живее нормално и без лишения.

Автор: Десислава Цанкова